Over ons

Intieme sfeer

Het pand stamt uit 1894. Sinds het voorjaar van 2014 is De Bataaf er gevestigd. De grote ruimte is gebleven, nieuw is de intieme sfeer. Die wordt bepaald door het hoge plafond, de houten vloer, houten tafels, kaarsjes en ontspannen muziek. De Bataaf is een huiskamer voor iedereen die uit het werk, op een vrije middag of avond, rustig wil werken of ontspannen. De ruimte nodigt daartoe uit, met stoelen en banken en een ruimte die groot genoeg is om een rustige plek op te zoeken. Heel geschikt voor een zakenlunch of familiediner. Door de variaties in hoogte ook voor een intiemer gezelschap. Uniek bij de Bataaf is het grote terras aan “De Zaan”, met ’s middags en ’s avonds volop zon.

Historie

Pakhuis Batavia is een begrip in de Zaanstreek. Het voormalige rijstpakhuis is onderdeel van de zogenoemde fabriekswand in Wormer, de monumentale trots aan de noordoever van de Zaan. De fotogenieke locatie was vroeger het centrum van de wereldhandel in rijst. Van zijn oude glans heeft het niets verloren. Een jonge garde geeft het pand nieuw elan in een grand café.

De naam De Bataaf verwijst natuurlijk naar het rijksmonument, en daarmee naar de hoofdstad van Nederlands-Indië: het huidige Jakarta. Batavia is weer vernoemd naar de Bataven, een volk dat in de Romeinse tijd in Nederland leefde en in opstand kwam tegen de heersende macht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kregen de Bataven een mythische reputatie.